Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny codzienny

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Prosty i smaczny chlebek z mąki pszennej z chrupiąca skórką, jeden z ulubionych mojego syna. Mąkę pszenną typ 650 posiada w domu każdy, więc zachęcam do wypieku pieczywa.

Składniki:

Keksówka 30×12 cm

mąka pszenna typ 650 450 g
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
drożdże świeże 25 g
woda ciepła 200 mililitrów
masło 2 łyżki

Porada

Jeśli nie masz masła zastąp je olejem.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny codzienny

Do miski przesiać mąkę, wsypać cukier i sól, wymieszać. W mące zrobić kopczyk, wlać ciepłą wodę, ale nie gorącą, wkruszyć drożdże, podsypać delikatnie mąką, przykryć miskę ściereczką i odstawić na 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
Wyrobić ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera gładkie i elastyczne, ma odchodzić od ręki, misy miksera. Pod koniec wyrabiania wlać olej lub letnie, roztopione masło, w razie potrzeby dosypać trochę mąki.
Ciasto w misce przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Blat podsypać delikatnie mąką, wyrośnięte ciasto walnąć pięścią, w celu odgazowania, następnie wyłożyć na blat i krótko wyrobić. Uformować zgrabny wałek i przełożyć do przygotowanej keksówki. Naciąć w kilku miejscach ostrym nożem. Przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 min. do napuszenia.
Piec 30 min. w temp. 200°C. Ostatnie 5 min. wyjmuje zawsze chlebek z blaszki i wkładam ponownie do piekarnika, żeby boki i spód ładnie się zarumieniły.
Gotowy chlebek pozostawić na kratce do wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak