Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem i lnem

2.0
(9)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna typ 1850 1 szklanka
mąka żytnia razowa 1/2 szklanki
mąka orkiszowa razowa 1/2 szklanki
miód 1/2 łyżki
słonecznik ziarna 1 garść
len mielony 2 łyżki
otręby do foremki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/4 łyżki

Zaczyn:

mąka pszenna typ 1850 1,5 szklanki
woda 350 mililitrów
drożdże 40 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem i lnem

Kroki postępowania

1

Składniki na zaczyn wymieszać do połączenia, nakryć folią lub przełożyć do zamykanego pojemnika i pozostawić na minimum 12 godzin w temperaturze pokojowej. W tym czasie drożdże się uaktywnią.

Krok 1 - Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem i lnem foto
2

W misce połączyć mąki, sól, len, słonecznik - wlać zaczyn oraz miód.
Składniki zagnieść lub wyrobić mikserem. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić na 2-3 godziny do wyrośnięcia.

Krok 2 - Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem i lnem foto
3

Wyrośnięte ciasto odgazować, przełożyć do naoliwionej keksówki wysypanej otrębami. Bochenek posypać kminkiem, otrębami, makiem, słonecznikiem lub sezamem - pozostawić do ponownego wyrośnięcia.

Krok 3 - Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem i lnem foto
4

Piec około 20 minut w temperaturze 220 stopni, a następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 30 minut. Wystudzić na kratce.

Krok 4 - Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem i lnem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 17.06.2013 17:13
apetycznie wygląda
Kasia36 26.05.2013 21:42
Super chlebuś, zjadłoby się z przyjemnością. Skąd Ty bierzesz te mąki ? :) u nas w sklepach ciężko o takie
Katarzyna/kate1980 23.05.2013 20:13
świetnie wyszedł ten chlebek
pierniczkowo 22.05.2013 15:16
rewelacyjny chlebek :)
wyattearp 21.05.2013 14:38
a mi nigdy nie wychodzi :(
Habibi 21.05.2013 13:41
moja forma też nie jest prosta, lekko się poszerza u góry, ale jakoś zdecydowanie mniej, niż wszystkie inne keksóki jakie posiadam. A najśmieszniejsze jest to, że kupiłam ją w jakimś hipermarkecie "na wagę" za jakieś 4-5zł :) Idealnie mi się również sprawdza jako stelaż dla keksówki silikonowej, którą wkładam do tej blaszanej, żeby się nie odkształcała :)
borgia 19.05.2013 22:17
Od lat szukam prostej formy do pieczenia chleba. Nie ma... i zrób tu coś. Wszystkie rozszerzają się w górnej części. Jedne mniej, inne więcej... A ja chcę upiec taki prosty chleb, aby móc było zrobić ładne tosty. Z tego tosty nie tylko ładne by wyszły, ale przede wszystkim pyszne. Wkurzam się. Mam jednak taką tylko lekko rozszerzającą się, więc chcąc Ci dorównać w niej zrobię. A zrobię na bank. Wygląda świetnie. Nie będzie idealnie prosty jak tostowy, ale też nie sądzę, abym miała możliwość zrobienia tostów. Znając naszą rodzinkę to jeszcze cieplutki zostanie wzięty w obroty. A kupiłam sobie len mielony - będzie jak znalazł. Po prostu z nieba mi spadłaś :).
Poison1988 19.05.2013 09:20
domowy chlebek - rewelacja!
msmors 18.05.2013 22:23
super przepis, ja uwielbiam domowy chlebek
migotka28 18.05.2013 22:06
ja maszyny nie mam i myślałam że inaczej sie nie da upiec chlebka no ale jednak mozna, piekę chlebek w piekarniku z różnymi dodatkami na razie drożdżowe i jest przepyszny i ta chrupiąca skórka jest pycha
Habibi 18.05.2013 21:52
Z piekarnika chlebek zupełnie inaczej smakuje - to chyba kwestia wypieczenia, bo i skórka z wypiekacza nie wychodzi taka chrupiąca, jak z piekarnika :)
adelajda 18.05.2013 21:48
ja często idę na łatwiznę i piekę w maszynie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak