Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na zakwasie pszennym

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas pszenny 300 gramów
mąka pszenna 450 gramów
woda letnia 210 gramów
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie pszennym

Kroki postępowania

1
300 gramów aktywnego zakwasu pszennego wlewamy do sporej miski i dodajemy przesiane 450 gramów mąki i łyżeczkę (delikatnie kopiastą) soli. Stopniowo dolewamy wodę. Możliwe, że będziemy potrzebować jej więcej - wszystko zależy od typu mąki. Ja użyłam w tym wypadku typ 500 i potrzebowałam dolać jeszcze ok 20 ml.
Wyrabiamy przez około 20 minut (tyle mi zajęło wyrabianie ręczne), aż ciasto przestanie się kleić do ręki i miski oraz stanie się gładkie i sprężyste. Wyrabianie jest bardzo ważne! Po wyrobieniu dajemy mu odpocząć przez 20-30 minut, przykrywając miskę czystą ściereczką.
Po tym czasie formujemy bochenek i przekładamy go do kosza rozrostowego lub formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 1 - Chleb na zakwasie pszennym foto
2
W przeciętnych domowych warunkach najlepiej włożyć ciasto do wyrastania do piekarnika, w ktorym świeci się tylko żarówka, a wcześniej był nagrzany do max 50 stopni. Sama żarówka powinna utrzymać optymalną temperaturę 30 stopni. Chleb powinien podwoić swoją objętość. W zależności od "wieku" zakwasu może to potrwać od 2 do 6 godzin. A nawet więcej.
Na zdjęciu jest już wyrośnięte ciasto tuż przed włożeniem do piekarnika. Ważne: należy naciąć wierzch bochenka.
Krok 2 - Chleb na zakwasie pszennym foto
3
Wkładamy chleb do nagrzanego do 230 stopni piekarnika. W pierwszych minutach pieczenia bardzo ważna jest wilgotność powietrza, więc można prysnąć kilka razy zraszaczem do kwiatków lub ochlapać ścianki piekarnika odrobiną wody. Niektórzy praktykują również wstawienie naczynia z kilkoma kostkami lodu.
W tej temperaturze pieczemy przez 10 min - zapewni nam to grubą i chrupiącą skórkę. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez 40-50 minut.
Aby sprawdzić, czy bochenek jest właściwie upieczony należy stuknąć w jego spód - wyda głuchy dźwięk jeśli jest gotowy.
Krok 3 - Chleb na zakwasie pszennym foto
4
Po ostudzeniu na kratce i pod ściereczką chlebek jest gotowy do jedzenia :)
Krok 4 - Chleb na zakwasie pszennym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dwa pokoje z kuchnią 04.07.2013 17:46
upiekłam i wyszedł rewelacyjnie!
rjustysia 12.12.2012 11:51
Ale smacznie się prezentuje! :)
Bernadeta1 23.11.2012 00:56
rewelacja taki chlebek
zolzica 29.10.2012 16:05
zgadzam się :)
Juleczka20 27.10.2012 10:22
bo nic tak nie smakuje jak ciepły domowy chlebuś:)
cris04 09.10.2012 22:15
Bardzo fajny i prosty przepis.....takie właśnie lubię
Kasia35 09.10.2012 17:54
co domowej roboty to najlepsze :)
Poison1988 09.10.2012 17:16
Domowy chlebuś - pychotka :) Tylko raz jadłam niestety :(
ilovebake 09.10.2012 17:15
Uwielbiam domowe chleby :)
Goya 09.10.2012 17:10
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak