Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie pszennym
Kroki postępowania
Wyrabiamy przez około 20 minut (tyle mi zajęło wyrabianie ręczne), aż ciasto przestanie się kleić do ręki i miski oraz stanie się gładkie i sprężyste. Wyrabianie jest bardzo ważne! Po wyrobieniu dajemy mu odpocząć przez 20-30 minut, przykrywając miskę czystą ściereczką.
Po tym czasie formujemy bochenek i przekładamy go do kosza rozrostowego lub formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na zdjęciu jest już wyrośnięte ciasto tuż przed włożeniem do piekarnika. Ważne: należy naciąć wierzch bochenka.
W tej temperaturze pieczemy przez 10 min - zapewni nam to grubą i chrupiącą skórkę. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez 40-50 minut.
Aby sprawdzić, czy bochenek jest właściwie upieczony należy stuknąć w jego spód - wyda głuchy dźwięk jeśli jest gotowy.