Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na drożdżach z młodym jęczmieniem i otrębami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna pełnoziarnista 220 gram
mąka pszenna 180 gram
drożdże suche 1 opakowanie
sól 1 łyżeczka
cukier 15 gram
otręby żytnie 55 gram
woda letnia 320 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na drożdżach z młodym jęczmieniem i otrębami

Kroki postępowania

1
Do misy miksera wsypać oba rodzaje mąki, dodać drożdże, cukier, jęczmień oraz otręby. Wymieszać łyżką.
Do wody wsypać sól, wymieszać do rozpuszczenia soli.
Krok 1 - Chleb na drożdżach z młodym jęczmieniem i otrębami foto
2
Wlać połowę wody. Misę wstawić do miksera z hakiem do zagniatania . Po wstępnym wymieszaniu dodać resztę wody i dokończyć zagniatanie ciasta. Powinno utworzyć kulę wokół haku.
Krok 2 - Chleb na drożdżach z młodym jęczmieniem i otrębami foto
3
Przełożyć ciasto do miski wysmarowanej cienko olejem i przykryć folia spożywczą. Zostawić na około godzinę do wyrośnięcia. Następnie dokładnie dwa razy zagnieść ciasto i nadać kształt chleba ( oczywiście pełna dowolność w formowaniu, można wyłożyć do keksówki).
Krok 3 - Chleb na drożdżach z młodym jęczmieniem i otrębami foto
4
Przykryć i zostawić na kolejne 20-30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Chleb zwilżyć wodą i posypać nasionami chia. Piec około 55-60 minut, piekarnik góra-dół. Studzić na kratce.

*ciasto można przygotować tradycyjną metodą czyli zagniatając go ręcznie-do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki i stopniowo wlewając słoną wodę zagniatać ciasto. Powinno być gładkie i odchodzić od ręki. Reszta czynności taka sama.
Smacznego.
Krok 4 - Chleb na drożdżach z młodym jęczmieniem i otrębami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 29.12.2015 13:02
pyszne chrupiące, świeże pieczywo!
monikaT83 30.11.2015 09:33
Dziekuje! Też bardzo lubię domowy chlebus. Jęczmienia ma być 3 łyżeczki
jola91 29.11.2015 22:03
Wyśmienity chlebek, młodego jęczmienia jeszcze nie stosowałam, ale się przymierzam, więc może spróbuję takiego chlebka ;)
Wiktoria29 29.11.2015 21:25
w składnikach brakuje młodego jęczmienia, ile go ma być?
Anna169Hosz 29.11.2015 20:22
Bardzo ładnie wyszedł?
Lis 29.11.2015 19:01
Pyszny taki chlebek:)
bertpvd 29.11.2015 18:08
przepyszny chlebek !
Franciszek 29.11.2015 18:02
pyszny chlebek
mirosława4 29.11.2015 17:52
domowy najlepszy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak