Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb czosnkowy na zakwasie pszennym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

zakwas pszenny 450 ml
czosnek fix 10 gram
zioła prowanslaskie 3 łyżeczkki
ziarna słonecznika 100 gram
mąka 3,5 szkl
drożdże suche 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb czosnkowy na zakwasie pszennym

Kroki postępowania

1
Przygotowany wcześniej zakwas dokładnie mieszam.

Przepis: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/271084/zakwas-pszenny-na-chleb.html
Krok 1 - Chleb czosnkowy na zakwasie pszennym foto
2
Dodaję mąkę oraz droższe. Mieszam aż uzyskam sprężystą konsystencje.
Krok 2 - Chleb czosnkowy na zakwasie pszennym foto
3
Dodaję ziarna słonecznika i przyprawy czosnek fix (lub czosnek granulowany). Ugniatam z łyżeczką oliwy. Odkładam przykryte ściereczką na 2 godziny.
Przekładam do formy i ponownie odkładam na 1 godzinę.
Krok 3 - Chleb czosnkowy na zakwasie pszennym foto
4
Piekę 40 minut w temp. 190 stopni.
Krok 4 - Chleb czosnkowy na zakwasie pszennym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łucja 13.06.2013 23:27
lubię smak czosnku w pieczywie :)
caralajna 13.04.2013 17:37
boski, zakwasu pszennego jeszcze nie robiłam, tylko żytni
Malinka 08.04.2013 19:59
Chlebek I klasa. Domowy najsmaczniejszy!
kasienka23 17.02.2013 09:37
pycha
Joanna46 17.02.2013 07:16
Mmmm czosnkowy pycha
oilliwka 17.02.2013 07:09
muszę się w końcu nauczyć piec chleb. Pyszny jest taki własny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak