Przepis i sposób przygotowania na: Chleb cukiniowy
Jogurt ogrzać do temperatury pokojowej, dodać do niego pokruszone drożdże i oliwę, wymieszać. Następnie dodać sól, cukier, zioła i cukinię, wymieszać. Do miski przesiać mąkę i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie, ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i ponownie zagnieść. Podzielić na dwie równe części, z których uformować bochenki. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, naciąć ostrym nożem, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Wyrośnięte bochenki posmarować wodą i obsypać siemieniem lnianym. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, następnie jeszcze chleb dopiec przez 10 minut w 180 stopniach.
Smacznego :)