Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chipsy z batatów z tapenadą z oliwek

5.0
(23)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Chrupiące i zdrowe chipsy z batata, które podajcie z tapenadą z oliwek i kaparów.

Składniki:

Na chipsy i tapenadę:

batat 1 sztuka
pomidory suszone 10 sztuk
oliwki zielone Smak 10 sztuk
czarne oliwki Smak 10 sztuk
kapary całe Smak 2 łyżki
anchois 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
sok z cytryny 1 łyżka
oliwa 100 mililitrów
bazylia 1 pęczek

Do smaku:

Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Chipsy z batatów z tapenadą z oliwek

Batata myjemy w zimnej wodzie, obieramy i kroimy na cienkie plastry.

Zanurzamy w zimnej wodzie i odsączamy na papierowym ręczniku.

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oprószamy przyprawą do ziemniaków Prymat.

Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Do miski przekładamy suszone pomidory z niewielką ilością oleju, oliwki, kapary, anchois, 2 posiekane ząbki czosnku, sok z cytryny i oliwę. Całość doprawiamy do smaku czarnym pieprzem i bazylią.

Miksujemy.

Ciepłe chipsy z batatów podajemy z tapenadą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak