Przepis i sposób przygotowania na: Cepeliny z serem
Resztę ziemniaków zetrzyj na tarce i i odsącz na sicie. Kiedy woda z ziemniaków odsączanych ustanie, odlej wodę, zbierz z dna krochmal i dodaj do surowej masy. Ugotowane ziemniaki połącz z surowymi i dodaj ok szklanki maki ziemniaczanej. Wyrabiaj, aż zrobi się zwarte ciasto. Możliwe, że będzie trzeba podsypać jeszcze mąki - w zależności od mączystości ziemniaków. U mnie nie trzeba było.
Wyjmij masę na blat, zrób gruby wałek i podziel ciasto na równe części. Na środku ciasta włóż farsz i zrób wrzecionowaty kształt cepelina. Mnie wyszło 10 sztuk cepelinów.
kostka białego sera
kminek do smaku ok pół łyżeczki
sól i pieprz do smaku
zeszklona szalotka pokrojona w kosteczkę
W dużym garnku zagotuj wodę. Posól. Gotuj cepeliny ( u mnie na raz weszło po 5 sztuk ) na średnim ogniu od momentu wypłynięcia ok 15-20 minut.
Polej ulubionym olejem tłoczonym na zimno.