Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cepeliny z serem

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 30 sztuka
ser biały 250 gram
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1 szklanka
cebula 2 sztuki
sól do smaku 1 łyżkeczka
olej rzepakowy 3 łyżki

Porada

Polej ulubionym olejem tłoczonym na zimno.

Przepis i sposób przygotowania na: Cepeliny z serem

10 ziemniaków obierz i ugotuj. Przeciśnij przez praskę i odstaw do wystudzenia.
Resztę ziemniaków zetrzyj na tarce i i odsącz na sicie. Kiedy woda z ziemniaków odsączanych ustanie, odlej wodę, zbierz z dna krochmal i dodaj do surowej masy. Ugotowane ziemniaki połącz z surowymi i dodaj ok szklanki maki ziemniaczanej. Wyrabiaj, aż zrobi się zwarte ciasto. Możliwe, że będzie trzeba podsypać jeszcze mąki - w zależności od mączystości ziemniaków. U mnie nie trzeba było.
Wyjmij masę na blat, zrób gruby wałek i podziel ciasto na równe części. Na środku ciasta włóż farsz i zrób wrzecionowaty kształt cepelina. Mnie wyszło 10 sztuk cepelinów.
kostka białego sera
kminek do smaku ok pół łyżeczki
sól i pieprz do smaku
zeszklona szalotka pokrojona w kosteczkę

W dużym garnku zagotuj wodę. Posól. Gotuj cepeliny ( u mnie na raz weszło po 5 sztuk ) na średnim ogniu od momentu wypłynięcia ok 15-20 minut.

Polej ulubionym olejem tłoczonym na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 23.03.2016 18:09
pyszne jedzonko
noninka77 23.03.2016 16:20
Same pyszności :)
Aleksandra/Olcia 23.03.2016 16:06
ale bym zjadła
KORAL 23.03.2016 13:19
Wygląda smacznie...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak