Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cepeliny Litewskie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 20 szt.
wędlina 40 dag
cebula biała 1 szt
jajko 1 szt
tłuszcz do smażenia
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Cepeliny Litewskie

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Obrać 15 ziemniaków, zetrzeć i odcisnąć na płótnie.
Krok 1 - Cepeliny Litewskie foto
2
Pozostałe ziemniaki ugotować w łupinach, obrać i zmielić, następnie połączyć z ziemniakami surowymi.
Krok 2 - Cepeliny Litewskie foto
3
Dodać jajko, przyprawić solą do smaku i dokładnie wymieszać masę.
Krok 3 - Cepeliny Litewskie foto
4
Wędlinę (możemy wykorzystać wędlinę poświąteczną) zmielić i w razie potrzeby doprawić.
Krok 4 - Cepeliny Litewskie foto
5
Z masy ziemniaczanej robić na dłoni małe placuszki i nadziewać zmieloną wędliną i formować owalne placuszki.
Krok 5 - Cepeliny Litewskie foto
6
Zagotować wodę z solą, wrzucać delikatnie cepelinki na wrzątek i gotować około 30 minut na wolnym ogniu. Cebulę drobno posiekać, przysmażyć na tłuszczu i polać gotowe Cepeliny na półmisku.
Krok 6 - Cepeliny Litewskie foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 08.04.2015 12:08
uwielbiam takie
miodunka 07.04.2015 16:38
Dobre danie, jadłam kiedyś smakowały mi.
Janina 07.04.2015 14:56
Ciekawe danie;)
agogo2 07.04.2015 14:51
bardzo apetycznie na talerzu wygladaja
Anna169Hosz 07.04.2015 14:03
Bardzo apetyczne!
fotoviderek 07.04.2015 14:00
Chętnie bym skosztował :)
w mojej kuchni 07.04.2015 13:48
takie jedzonko uwielbiam..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak