Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebulowa zupa z grzybami i fioletowymi ziemniakami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 500 g
grzyby leśne 300 g
słonina wędzona 50 g
ząbek czosnku 1 szt
seler korzeniowy 1 kawałek
ziemniaki 300 g (fioletowe)
kasza pęczak 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Ziele angielskie całe Prymat 2 szt
śmietana 2 łyżki
natka pietruszki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Cebulowa zupa z grzybami i fioletowymi ziemniakami

Cebule kroimy w piórka, szklimywytopionej słoninie, dodajemy pokrojone w plasterki grzyby, posiekany czosnek, pokrojony w kostkę seler i ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, wrzucamy kaszę, oprószamy solą i pieprzem. Dusimy wszystko pod przykryciem przez kwadrans i zalewamy wrzątkiem ( 1,5 l ). Gotujemy do miękkości ziemniaków.
Śmietanę wyrabiamy z kilkoma łyżkami zupy, dodajemy do całości, dokładnie mieszamy, podajemy z posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 21.10.2017 15:54
No proszę też fioletowe ziemniaczki :) Świetna zupa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak