Przepis i sposób przygotowania na: Cebulaczki
Kroki postępowania
Do połowy mleka dodajemy drożdże, cukier oraz około 3-4 łyżki mąki. Tak by rozczyn konsystencją przypominał śmietanę. Tak przygotowany pozostawiamy w ciepłym miejscu by podrósł.
Gdy jest już gotowy dodajemy do niego mąkę, pozostałe mleko, sól oraz jajka. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Pod koniec wyrabiania dokładamy do niego wcześniej rozpuszczoną i przestygniętą margarynę. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od ręki.
Gotowe ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość.
Aby urozmaicić moje cebulowe drożdżówki połowę przed końcem pieczenia posypałam startym serem i pestkami z dyni.
Cebule obieramy. Jeśli są duże przekrawamy każdą na 4 części i kroimy w plasterki.