Przepis i sposób przygotowania na: Cavatappi z pesto niedźwiedzio - rukolowym
PRZYGOTOWANIE:
1. Orzeszki piniowe prażymy delikatnie na patelni, studzimy i rozbijamy w moździerzu.
Twardy ser kozi ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Czosnek niedźwiedzi pozbawiamy cebulek i siekamy liście na mniejsze kawałki. Siekamy także liście rukoli i oba składniki przekładamy do rozdrabniacza, skrapiając je oliwą z oliwek. Miksujemy liście dla dobrego rozdrobnienia, ale nie do powstania jednolitej papki.
Następnie do rozdrobnionych liści dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, rozbite w moździerzu orzeszki piniowe, około 4 czubate łyżki koziego sera oraz oliwę z oliwek. Całość dokładnie mieszamy łyżką, a następnie włączamy mikser dosłownie na kilka sekund, aby dobrze połączyć wszystkie składniki.
Na sam koniec pesto doprawiamy solą oraz białym i czarnym pieprzem.
2. Makaron cavatappi gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i od razu (jeszcze gorący makaron) mieszamy w przygotowanym pesto.
Danie możemy posypać dodatkową ilością koziego sera :)
Życzę smacznego! :)