Przepis i sposób przygotowania na: Carpaccio z pieczonych buraków z rukolą, pieczonymi orzechami i serkiem kozim Tomka Jakubiaka
Buraki umyj, zawiń w folię i piecz 20 minut w temperaturze około 200°C. Na patelni rozpuść cukier, dodaj balsamico i truskawki, a następnie zmniejsz ogień i pozostaw, aby sos się zredukował i zgęstniał.
Drugą blachę do pieczenia wyłóż papierem, wysyp orzechy, skrop oliwą i piecz 7 minut.
Gdy buraki się upieką, obierz je i pokrój w plastry. Na patelnię wlej ćwierć szklanki wody, dodaj miód i zioła. Gdy zgęstnieje, dodaj buraki i chwilę delikatnie mieszaj.
Talerz wysmaruj serkiem kozim, na nim rozłóż na płasko buraki. Całość posyp orzechami i rukolą, polej sosem i oliwą, a następnie obficie oprósz świeżo mielonym pieprzem.