Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Carpaccio wołowe z parmezanem i rukolą

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wołowina 100 g
parmezan 70 g
kapary 25 g
rukola 50 g
cytryna 1 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 3 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 4 szczypty
oliwa truflowa 10 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Carpaccio wołowe z parmezanem i rukolą

Kroki postępowania

1
Wołowinę tniemy na bardzo cienkie plastry za pomocą krajalnicy. Wyciskamy sok z cytryny na wołowinę i odstawiamy do lodówki na 5 minut aby mięso się zmacerowało.
Krok 1 - Carpaccio wołowe z parmezanem i rukolą foto
2
Wrzucamy do miski z wodą rukolę i lekko zatapiamy aby cały piasek potencjalny spłynął na dno miski.
Krok 2 - Carpaccio wołowe z parmezanem i rukolą foto
3
Ścieramy świeży ser na spore kawałki.
Krok 3 - Carpaccio wołowe z parmezanem i rukolą foto
4
Kapary odcedzamy z zalewy i koniecznie suszymy na ręczniku papierowym. Lekko przyciskamy żeby pozbyć się nadmiaru zalewy.
Krok 4 - Carpaccio wołowe z parmezanem i rukolą foto
5
Wyciągamy wołowinę z lodówki i solimy gruboziarnistą solą. Obtaczamy rukolę w oliwie truflowej i kładziemy na wołowinę.
Krok 5 - Carpaccio wołowe z parmezanem i rukolą foto
6
Do wołowiny z rukolą dodajemy kapary oraz świeży parmezan. Całość doprawiamy pieprzem czarnym.
Krok 6 - Carpaccio wołowe z parmezanem i rukolą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joannasz3190 15.08.2015 12:42
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak