Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Calzone z mięsem mielonym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 450 dag
woda 300 ml
cukier 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
olej 2 łyżki
Farsz:
ser żółty 20 dag
sos pomidorowo-paprykowy 3 łyżki
mięso mielone 30 dag
majonez 2-3 łyżki
kukurydza 3 łyżki
oliwki zielone
paparyka ostra w proszku

Przepis i sposób przygotowania na: Calzone z mięsem mielonym

Kroki postępowania

1
Z podanych składników zagniatamy ciasto drożdżowe, następnie odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i zagniatamy powtórnie. Ciasto rozwałkowujemy.
Na połowie ciasta rozsmarowujemy sos pomidorowy, na nim układamy plasterki ser żółtego
Krok 1 - Calzone z mięsem mielonym foto
2
Następnie na ser dajemy oliwki, kukurydzę, majonez.
Krok 2 - Calzone z mięsem mielonym foto
3
Następnie na ciasto wykładamy podsmażone wcześnie i przestudzone mięso mielone. Wierzch farszu przykrywamy serem żółtym, posypujemy obficie przyprawami.
Krok 3 - Calzone z mięsem mielonym foto
4
Farsz przykrywamy połową ciasta (jak pieroga) i zlepiamy dokładnie brzegi (ja zrobiłam to widelcem). Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy około 30-40 minut 2 190 stopniach.
Krok 4 - Calzone z mięsem mielonym foto
5
Podajemy, smacznego!
Krok 5 - Calzone z mięsem mielonym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

owca441 15.03.2013 20:28
ciekaawie nadziane

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak