Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cake bomb

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

warstwa czekladowa

czekolada gorzka 1/2 tabliczki
cukier waniliowy 1 opakowanie
rum 1 łyżeczka

warstwa karmelowa

cukier brązowy 100 gram
woda 50 mililtrów
śmietana 50 mililitrów
rum 2 łyżeczki

dodatkowo

śmietana 30% 600 mililitrów
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
biała czekolada 1/2 tabliczki
herbatniki 5 sztuk
woda ciepła 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Cake bomb

podstawa do 3 musów:
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym.
Ubitą śmietanę dzielimy na 3 części (można śmietanę podzielić na 3x200 ml i ubijać za każdym razem oddzielnie, do każdej warstwy)
Żelatynę rozpuszczamy w ¾ szklanki ciepłej wody (około 6 łyżek).

warstwa czekoladowa:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Do rozpuszczonej czekolady dodajemy 2 łyżki śmietany z pierwszej odłożonej części i mieszamy.
Tak zahartowaną czekoladową śmietanę delikatnie mieszamy z resztą ubitej śmietany (z pierwszej części).
Przelewamy do dwóch miseczki ustawionych pod kątem ok.45 stopni. Wstawiamy do lodówki, aby mus stężał

warstwa karmelowa:
Cukier trzcinowy wsypujemy do garnka z grubym dnem zalewamy wodą i gotujemy mieszając do momentu rozpuszczenia cukru. Dalej podgrzewamy, aż na powierzchni płynu pojawią się bąbelki i zacznie lekko dymić. W tym momencie zdejmujemy karmel z ognia dodajemy śmietanę (50 ml) mieszamy.
Ponownie chwilę podgrzewamy. Kiedy sos karmelowy zacznie gęstnieć studzimy, a następnie dodajemy do niego rum.
Tak przygotowany sos karmelowo -rumowy łączymy z drugą częścią ubitej śmietany.
Na końcu dodajemy 2 łyżki rozpuszczonej przestudzonej żelatyny.
Masę przelewamy do miseczki ustawionych pod kątem ok. 45 stopni, ale po stronie przeciwnej niż mus czekoladowy. Ponownie odstawiamy do lodówki do stężenia masy.

Śmietankowa podstawa:
Trzecią warstwę wykonujemy z ostatniej części ubitej śmietany i rozpuszczonej w kąpieli wodnej białej czekolady oraz 2 łyżek rozpuszczonej, przestudzonej żelatyny (wykonanie jak wyżej przy warstwie czekoladowej).
Mus wlewamy do miseczki (stojącej już normalnie) z wcześniej przygotowanymi warstwami czekoladową i karmelową.
Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę

Kiedy masy stężeją miseczkę wstawiamy do garnka z wrzącą wodą na 2-3 minuty (w tym czasie nasz deser odklei się od ścianek naczynia), a następnie miseczkę wyjmujemy i szybko przekładamy na talerzyk do góry dnem, tak aby deser opadł na talerz.
Wierzch posypujemy pokruszonymi herbatnikami lub opcjonalnie polewamy karmelem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 15.06.2016 14:24
swietny deser
dollce 28.02.2016 21:28
wygląda rewelacyjnie
RenataZ-et 27.02.2016 09:10
Pyszny deserek
Katarzyna34 26.02.2016 13:49
Wygląda Świetnie
Barbara13 25.02.2016 22:07
Jak dla mnie wypasiony deserek
mirosława4 25.02.2016 18:30
apetyczny ten deserek tylko trochę pracochłonny
Renataj 25.02.2016 18:28
Apetyczny deser:)
Alex_M 25.02.2016 18:17
świetny deser
KORAL 25.02.2016 18:10
Cudownie Ci to wyszło, i zapewne dobre.....
Malinka 25.02.2016 17:48
Robi wrażenie i wzrokowe i smakowe :)
bryndzia93 25.02.2016 17:47
Świetny deser! :)
Madzik239 25.02.2016 17:40
Bardzo fajny pomysł na deserek :)
Jadwiga/Jaga85 25.02.2016 17:38
dla mnie super!!!
norweska20 25.02.2016 17:14
deserek pierwsza klasa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak