Przepis i sposób przygotowania na: Burkar z dipem bazyliowo - musztardowym
Kroki postępowania
Wykonanie:
1. Buraki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy olejem.
Konieczność użycia dwóch naczyń związana jest z różnym czasem pieczenia buraków i ziemniaków. Buraki potrzebują go trochę więcej.
Po 20 minutach dodajemy naczynie z ziemniaczkami i pieczemy wszystko przez następne 45 minut.
Upieczone warzywa przekładamy do dużej miski dodajemy kilka łyżek dipu bazyliowo - musztardowego i dokładnie mieszamy.
* dokładny przepis na dip znajduje się w moich wcześniejszych propozycjach w serwisie: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/332757/wloski-dip-bazyliowo-musztardowy.html
Porcje burkaru przekładamy na talerze. Obok kładziemy duży kleks dipu do maczania warzyw - wtedy smak będzie jeszcze bardziej wyrazisty.
Życzę smacznego! :)