Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Burkar z dipem bazyliowo - musztardowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

buraki czerwone 4 sztuki
ziemniaki 6 sztuk
olej rzepakowy (zimno - tłoczony)

DIP BAZYLIOWO - MUSZTARDOWY

bazylia świeża 1 szklanka listków
czosnek 1 ząbek
Musztarda kremska Prymat 5 łyżek
oliwa 1,5 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Burkar z dipem bazyliowo - musztardowym

Kroki postępowania

1
Na początku wyjaśnię nazwę dania, gdyż nie wiedziałam jak nazwać tę potrawę ;) Bur - od buraka, a kar - od kartofla i tak powstał burkar czyli ziemniaki zapiekane z burakami otulone włoskim dipem bazyliowo - musztardowym. Składniki proste i niepozorne, ale całość komponuje się bardzo smakowicie i niezwykle aromatycznie.

Wykonanie:

1. Buraki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy olejem.
Krok 1 - Burkar z dipem bazyliowo - musztardowym foto
2
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na ćwiartki, przekładamy do drugiego naczynia żaroodpornego i również skrapiamy olejem.

Konieczność użycia dwóch naczyń związana jest z różnym czasem pieczenia buraków i ziemniaków. Buraki potrzebują go trochę więcej.
Krok 2 - Burkar z dipem bazyliowo - musztardowym foto
3
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C i wstawiamy naczynie z burakami.
Po 20 minutach dodajemy naczynie z ziemniaczkami i pieczemy wszystko przez następne 45 minut.

Upieczone warzywa przekładamy do dużej miski dodajemy kilka łyżek dipu bazyliowo - musztardowego i dokładnie mieszamy.

* dokładny przepis na dip znajduje się w moich wcześniejszych propozycjach w serwisie: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/332757/wloski-dip-bazyliowo-musztardowy.html

Porcje burkaru przekładamy na talerze. Obok kładziemy duży kleks dipu do maczania warzyw - wtedy smak będzie jeszcze bardziej wyrazisty.

Życzę smacznego! :)
Krok 3 - Burkar z dipem bazyliowo - musztardowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joannasz3190 29.10.2014 10:26
Musi być pyszne! :)
Konczi 29.10.2014 10:06
Przepyszne połączenie !!! Pycha :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak