Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

buraczkowo-machewkowe pyszne ciasto z dżemem z ciemnych winogron i bitą śmietaną...

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka tortowa 1,3/4 szklanki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
olej rzepakowy 1/2 szklanki
warzywa - w opisie
dżem 300 ml
śmietana 30% 300 ml
śmietan fix 1 opakowanie
cukier puder 2 łyżki
kolorowa posypka - ile potrzeba

Porada

warto takie ciasto z resztek po wyciskanym soku przygotować, wg mnie resztki z wyciskarki lepiej się nadają na inne przetworzenie, nie są tak mocno suche,wiórowate jak z sokowirówki, jeśli nie ma wolnoobrotowej wyciskarki to lepiej zetrzeć na tarce

Przepis i sposób przygotowania na: buraczkowo-machewkowe pyszne ciasto z dżemem z ciemnych winogron i bitą śmietaną...

Kroki postępowania

1
jajka z cukrem utrzeć mikserem do białości z 4 minuty na dużych obrotach
Krok 1 - buraczkowo-machewkowe  pyszne ciasto z dżemem z ciemnych winogron i bitą śmietaną... foto
2
wsypać mąkę, proszek, sodę, kakao, wlac olej i zmiksować na gładką masę
Krok 2 - buraczkowo-machewkowe  pyszne ciasto z dżemem z ciemnych winogron i bitą śmietaną... foto
3
resztki z wyciskarki wolnoobrotowej w ilości 2 szklanki wsypać do ciasta, można też użyć z sokowirówki lub utrzeć na drobnej tarce
Krok 3 - buraczkowo-machewkowe  pyszne ciasto z dżemem z ciemnych winogron i bitą śmietaną... foto
4
tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec w nagrzanym na 200 C piekarniku, grzanie góra/dół, czas pieczenia do suchego patyczka około 50-60 minut, ciasto dobrze wystudzić w formie
Krok 4 - buraczkowo-machewkowe  pyszne ciasto z dżemem z ciemnych winogron i bitą śmietaną... foto
5
ciasto wyjąć z formy, przekroić je ostrym nożem na dwa blaty, jeden posmarować dżemem domowym z ciemnych winogron (jest u mnie w przepisach http://www.doradcasmaku.pl/przepis/393193/szybkowar-dzem-z-ciemnych-winogron....html ) lub taki dżem jaki się lubi, nakryć drugim blatem i delikatnie przycisnąć
Krok 5 - buraczkowo-machewkowe  pyszne ciasto z dżemem z ciemnych winogron i bitą śmietaną... foto
6
zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem, śmietan fixem, szprycką nałożyć na wierzch ciasta i posypać kolorową posypką, przybrać listkami mięty, schować do lodówki - ciasto jest wilgotne, smaczne i szybko się zjada.............SMACZNEGO!!!
Krok 6 - buraczkowo-machewkowe  pyszne ciasto z dżemem z ciemnych winogron i bitą śmietaną... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 17.08.2017 09:51
Bardzo fajne, smaczne ciasto;)
anka1988 15.08.2017 13:51
fajne wilgotne ciasto, lubię takie w lecie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak