Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

buraczkowe ciasto z aronią i bitą śmietaną...

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki "L"
cukier 3/4 szklanki
margaryna 12,5 dag
buraczki 1 kubek/starte ugotowane
kakao 2 łyżki
mąka tortowa 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
dżem 250 ml/aroniowy
śmietana 30% 330 ml
cukier puder 3 łyżki
śmietan fix 1 opakowanie
kolorowa posypka - ile potrzeba

Porada

składniki do ciasta temperatura pokojowa

Przepis i sposób przygotowania na: buraczkowe ciasto z aronią i bitą śmietaną...

Kroki postępowania

1
jajka, miękką margarynę, cukier mikserem utrzeć do piany z 4 minuty na dużych obrotach
Krok 1 - buraczkowe ciasto z aronią i bitą śmietaną... foto
2
buraczki ugotowane utrzeć na tarce grubsze oczka, cały kubek buraczków wsypać do masy, mikserem połączyć składniki
Krok 2 - buraczkowe ciasto z aronią i bitą śmietaną... foto
3
dodać kakao i połączyć składniki
Krok 3 - buraczkowe ciasto z aronią i bitą śmietaną... foto
4
wsypać mąkę z proszkiem i sodą, mikserem krótko połączyć składniki
Krok 4 - buraczkowe ciasto z aronią i bitą śmietaną... foto
5
foremki keksowe 20x15 cm, jedna wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką, druga silikonowa, ciasto przełożyć do foremek, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, do suchego patyczka
Krok 5 - buraczkowe ciasto z aronią i bitą śmietaną... foto
6
zimne ciasto wyjąć z foremek, przekroić na połowę, połowy ciasta posmarować sporo dżemem niskosłodzonym aroniowym lub jaki się lubi, nakryć drugą połową ciasta
Krok 6 - buraczkowe ciasto z aronią i bitą śmietaną... foto
7
zimną śmietanę z cukrem pudrem, śmietan fixem ubić mikserem na sztywno, boki i wierzch ciast posmarować śmietaną i posypać kolorową posypką - ciasto jest pyszne, wilgotne, aromatyczne i szybko się zjada............SMACZNEGO!!!
Krok 7 - buraczkowe ciasto z aronią i bitą śmietaną... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 22.04.2017 08:04
Wygląda pycha !
edytazaw89@wp 22.03.2017 19:44
Wygląda pysznie
jan_mag 22.03.2017 10:52
Coś innego :)
Justi2401 22.03.2017 09:22
Super ciacho :)
Krystyna32 22.03.2017 08:22
apetyczne ciasto
Franciszek 22.03.2017 00:56
dobre do kawy
gusia1000 22.03.2017 00:04
Warto takie ciasto upiec.
IKrakowianka 21.03.2017 23:37
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak