Przepis i sposób przygotowania na: Bułki z czarnuszką
100 ml wody
4 łyżki mąki
1 łyżka miodu
Z wyżej wymienionych składników robimy zaczyn.
Czyli wszystko razem mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Przykrywając ścierką bawełnianą.
Do osobnego naczynia wsypujemy;
400 g mąki TYP 750
300 g mąki pszennej tortowej
300 ml ciepłej wody
100 ml oleju
1 i 1/2 łyżeczki soli
Wyrośnięty zaczyn po 15-20 minutach wylewamy do naczynia z pozostałymi składnikami.
Wyrabiamy około 10 minut.
Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Po godzinie wyjmujemy ciasto z naczynia.
Wyrabiamy tym razem wyrabiałam około dwóch minut.
Dzielimy na 15 kawałków.
Formujemy bułki.
Smarujemy żółtkiem i posypujemy czarnuszką.
Piekłam w 170* 20 minut z termoobiegiem.
Wyłączyłam piekarnik i trzymałam jeszcze 10 minut.