Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki ślimakowe z farszem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

DODATKOWO:
ketchup pikantny
jajko 1
Farsz:
różnych kawałków kiełbas 350 g
cebula 1
cukinii 250 g
suszonych pomidorów 1 op
żółtego sera 200 g
czosnku granulowanego 1/3 łyżeczka
przyprawy Bombay Masala 1 łyżka
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1/4 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki ślimakowe z farszem

Kroki postępowania

1
Farsz:
350 g różnych kawałków kiełbas ( może być jeden rodzaj )
1 duża cebula
1 czerwona papryka
250 g cukinii
1 opakowanie suszonych pomidorów nadziewanych serkiem w oleju
200 g żółtego sera ( gouda )
1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżka przyprawy Bombay Masala
1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego

Przygotować dużą miskę. Wrzucić do niej drożdże i cukier i utrzeć na płynną masę. Następnie wlać mleko, cały olej z pomidorów, dodać sól, mąkę i kurkumę i zagnieść ciasto. Oprószyć je lekko mąką i zakryć miskę ściereczką po czym odstawić do podwojenia objętości. Gdy ciasto rośnie przygotować farsz.
Krok 1 - Bułki ślimakowe z farszem foto
2
Ciasto :
1 kg mąki koszalińskiej pszennej
100 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
1 łyżka soli
1 łyżeczka kurkumy ( czubata )
500 ml letniego mleka

Rozgrzać patelnię, kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć. Następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę cukinię, cebulę i paprykę oraz suszone pomidory z serkiem. Wsypać przyprawy i smażyć około 4 - minut. Na koniec do farszu zetrzeć żółty ser i wymieszać.
Krok 2 - Bułki ślimakowe z farszem foto
3
Gdy ciasto wyrośnie wyjąć je z miski, jeszcze raz kilka razy przerobić. Walkiem do ciasta rozwałkować na duży płat. Na ciasto wyłożyć farsz,
Krok 3 - Bułki ślimakowe z farszem foto
4
rozprowadzić go po cieście i polać ketchupem. Tak przygotowane ciasto zawinąć w roladę. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia.
Krok 4 - Bułki ślimakowe z farszem foto
5
Roladę pokroić na 12 plastrów i ułożyć je na blaszce. Jajko wybić do miseczki, rozbełtać i posmarować nim ślimakowe bułki. Zostawić je do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki wstawić z blachą do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 30 minut.
Krok 5 - Bułki ślimakowe z farszem foto
6
Bułki podawać na gorąco, ale na zimno też nieźle smakują.
Krok 6 - Bułki ślimakowe z farszem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 11.11.2013 10:39
ale wyśmienite !!!!!!
Juleczka20 12.02.2013 20:45
mega pyszne!
czekoladka_m 12.02.2013 18:18
Świetne, do wypróbowania;)
Mysiunia 12.02.2013 18:12
Nigdy nie robiłam takich bułeczek, ale farsz jest fantastyczny! Do tego piękne zdjęcia i dokładny opis :)
Poison1988 12.02.2013 17:48
ale apetycznie podane :) mniam, mniam!
gosia56 12.02.2013 16:27
pyszne
Sylwia26 12.02.2013 16:12
muszę wypróbować bo apetycznie wyglądają
eMMe 12.02.2013 16:09
smakowite:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak