Przepis i sposób przygotowania na: Bułki ślimakowe z farszem
Kroki postępowania
350 g różnych kawałków kiełbas ( może być jeden rodzaj )
1 duża cebula
1 czerwona papryka
250 g cukinii
1 opakowanie suszonych pomidorów nadziewanych serkiem w oleju
200 g żółtego sera ( gouda )
1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżka przyprawy Bombay Masala
1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego
Przygotować dużą miskę. Wrzucić do niej drożdże i cukier i utrzeć na płynną masę. Następnie wlać mleko, cały olej z pomidorów, dodać sól, mąkę i kurkumę i zagnieść ciasto. Oprószyć je lekko mąką i zakryć miskę ściereczką po czym odstawić do podwojenia objętości. Gdy ciasto rośnie przygotować farsz.
1 kg mąki koszalińskiej pszennej
100 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
1 łyżka soli
1 łyżeczka kurkumy ( czubata )
500 ml letniego mleka
Rozgrzać patelnię, kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć. Następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę cukinię, cebulę i paprykę oraz suszone pomidory z serkiem. Wsypać przyprawy i smażyć około 4 - minut. Na koniec do farszu zetrzeć żółty ser i wymieszać.