Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki sezamowe z fetą

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g
cukier 1 łyżka
sól 1/2 łyżeczki
ser feta 100 g
masło 60 g
woda 100 ml
mleko 100 ml
sezam 5 łyżek
jajko do posmarowania
mąka do podsypania

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki sezamowe z fetą

Kroki postępowania

1
Suche drożdże wymieszać z ciepłą wodą i mlekiem, dodać cukier i łyżkę mąki - pozostawić do podrośnięcia.
Mąkę połączyć z przygotowanym zaczynem drożdżowym, dodać rozdrobniony ser feta (najlepiej utrzeć na drobnej tarce), sól, miękkie masło oraz 4 łyżki sezamu - wymieszać i zagnieść ciasto, uformować kulę i posypać mąką.
Nakryć ściereczką i pozostawić na 30-40 minut w ciepłym miejscu.
Krok 1 - Bułki sezamowe z fetą foto
2
Wyrośnięte ciasto zagnieść kilka razy na blacie lekko posypanym mąką i podzielić na niewielkie bułeczki - mnie wyszło 14 sztuk.
Gotowe ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia, a następnie pozostawić na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać pozostałym sezamem.
Krok 2 - Bułki sezamowe z fetą foto
3
Upiec w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez około 25 minut, aż nabiorą ładnego koloru.
Wystudzić na kratce.
Krok 3 - Bułki sezamowe z fetą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 13.09.2016 20:48
to raczej opcja, niż przymus ... kto chce, sypie suche, ale nikt nie twierdzi, że nie można ich uaktywnić robiąc zaczyn!
goofy9 28.09.2013 14:16
hmm zawsze myślałam że suche drożdże bezpośrednio miesza się z mąką - tylko ze świeżych robi się zaczyn ...
Poison1988 13.01.2013 11:24
ajjj też za mną bułeczki chodzą :)
Juleczka20 13.01.2013 10:14
ale robisz smaki:) pyszniutkie te Twoje bułeczki muszą być
Sroczka 12.01.2013 22:50
Przyrumienione, pyszne bułeczki. Zjadłoby się.
miszelka 12.01.2013 21:50
fajny przepis :)
Renataj 12.01.2013 21:42
Ciekawy przepis i apetyczny efekt.
babajaga1969 12.01.2013 21:09
przepyszne pieczywo -mogę jeść same
kasiaw 12.01.2013 21:03
super
ewka1978 12.01.2013 20:27
na pewno smaczne
IwonaKa 12.01.2013 20:27
super bułeczki,nigdy sama nie piekłam,muszę wypróbować przepis
ziutula
ziutula 12.01.2013 20:20
dobre masło i nic nie trzeba więcej do tych smakoszków..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak