Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki maślane

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

mąka pszenna 0,5 kilograma
drożdże świeże 20 gram
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżka
masło 30 gram
mleko 3,2% 300 ml.

Dodatkowo

jajko 1 sztuka

Porada

Przepis podany jest na 8 bułek.

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki maślane

Kroki postępowania

1
Z drożdży, niewielkiej ilości letniego mleka, cukru robimy zaczyn, odstawiamy pod przykryciem na 15 minut.Do miski wsypujemy mąkę, sól, pozostałe mleko, roztopione masło i cały zaczyn. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto.Pozostawiamy pod przykryciem na 2 godziny do wyrośnięcia.
Krok 1 - Bułki maślane foto
2
Ponownie zagniatamy, formujemy małe okrągłe bułki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia.
Krok 2 - Bułki maślane foto
3
Wyrośnięte bułki nacinamy nożem i smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Krok 3 - Bułki maślane foto
5
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.
Krok 4 - Bułki maślane foto
6
Studzimy na metalowej kratce.
Krok 5 - Bułki maślane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogusia 82 02.06.2015 17:16
Dziękuję:)
Czarnula666 02.06.2015 16:06
Najlepsze bułeczki! :)
dollce 01.06.2015 22:02
wyglądają smakowicie
RenataZ-et 01.06.2015 21:53
wyglądają idealnie :)
Aannkaa82 01.06.2015 21:28
Pyszne w sam raz na śniadanie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak