Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki do hamburgerów

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 450 g
drożdże 4 łyżki
woda letnia 60 ml
mleko ciepłe 250 ml
olej 2 łyżki
sól 1 płaska łyżeczka
cukier kryształ 1 łyżka
jajko 1 do posmarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki do hamburgerów

Kroki postępowania

1
Na początku trzeba rozpuśćić drożdze w wodzie i odstawić na 5 min.

Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, olej, mleko, i następnie drożdże. Wszystko zamieszać i dobrze wyrobić by było gładkim ciastem zrobić w kulkę i włożyć do miski do podwojenia swojej objętośći. Odstaw do ciepłego miejsca i przykryj śćiereczką.
Krok 1 - Bułki do hamburgerów foto
2
Wyrośniete ciasto przełożyć na stolnice i pozbawić bąbelków powietrza, podzielić na równe części, mi wyszło 6 bułeczek i 1 mniejsza. formować z nich kulki i lekko spłaszczyć. Układac na blaszce pokrytej papierem do pieczenia przykryć ściereczką i odstawic do ciepłego miejsca na ok 40 min. U mnie to był nagrzany piekarnik.
Krok 2 - Bułki do hamburgerów foto
3
Po 40 min, musimy odkryc je i wysmarować je jajkiem roztrzepanym lub mlekiem, przez jajko będą się świecić, a z mlekiem nie ale to do was należy sposób wykonania, ja wysmarowałam jakiem. Można posypać sezamem i wkładamy je do nagrzanego piekarnika do 200C przez 20 min.
Krok 3 - Bułki do hamburgerów foto
4
Po upieczeniu wykładamy bułeczki na talerz i do przestygnięcia. A następnie do zjedzenia jako hamburgery. Polecam z świeżą sałatą z pomidorkiem ogórkiem sosem i oczywiście z mięskiem.

SMACZNEGO, miłych wypieków !!! :D
Krok 4 - Bułki do hamburgerów foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogusia19 16.02.2014 12:28
fajne domowe!
dodi 16.02.2014 11:58
super bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak