Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki do hamburgerów

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 520 gram
mleko ciepłe 250 mililitrów
mleko w proszku 4 łyżki
oliwa 2 łyżki
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
mleko do posmarowania
sezam do posypania
drożdże suche 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki do hamburgerów

Mąkę wymieszać z pozostałymi sypkimi składnikami (w tym z drożdżami). Jajko, oliwę i mleko roztrzepać w drugiej misce. W mące zrobić dołek i wlać składniki mokre, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto i odstawić je pod przykryciem na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Po tym czasie uformować z ciasta wałek. Podzielić wałek na 6 częśi i formować z ciasta kule tworząc sakiewki, które następnie bardzo mocno spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - nie bać się spłaszczać, mają być szerokie i płaskie, tak, żeby potem burgera mogło było ugryźć. Nastawić piekarnik na 175 stopni.

Kiedy piekarnik się nagrzeje posmarować bułeczki mlekiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut. Wyjąć, przestudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aannkaa82 09.06.2013 19:37
CZy moga być zwyłke drożdze bo tych suchych nie mogę dostać :(
aleksandra16 20.07.2012 22:36
SMAKOWITE
Ankha 20.07.2012 15:41
Bułki z mlekiem w proszku? Pierwszy raz widzę taki dodatek i jestem ciekawa jak takie bułeczki smakują;) Zdjęcie też smakowite:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak