Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 50 dag
drożdże 5 dag
cukier 5 łyżek
jajko 2 sztuki
masło 5 dag
mleko 1 szklanka

Dodatkowo

śliwki węgierki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki

Kroki postępowania

1
Make przesiać do miski i dodać do niej pokruszone drożdże oraz cukier zalać ciepłym mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut. Kiedy drożdże podrosną dodać ubite jajka i zagnieść ciasto pod koniec dodać rozpuszczone masło i po dokładnym wyrobieniu odstawić do wyrośnieci
Krok 1 - Bułki  foto
2
Stolnicę podsypać mąką i wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto, następnie lekko je rozciągnąć i szklanką wyciąć krążki z ciasta
Krok 2 - Bułki  foto
3
na każdym ułożyć śliwkę z której wcześniej trzeba wyjąć pestki, zlepić bułeczki.
Krok 3 - Bułki  foto
4
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej zlepione bułeczki po wierzchu posmarować dodatkowym stopionym masłem i odstawić na kolejne kilkanaście minut, aby bułki podrosły
Krok 4 - Bułki  foto
5
Piec w temp. 180st około 25 minut po upieczeniu można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Krok 5 - Bułki  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 27.10.2014 16:59
domowe są najlepsze
agnieszka214 26.10.2014 18:25
pięknie wyrosły
noninka77 26.10.2014 16:37
Piękne bułeczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak