Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z zarodnikami pszennymi i suszonym czosnkiem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
zarodniki pszenne 3 łyżki
drożdże 30 g
suszone płatki czosnku 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
oliwa 4 łyżki
woda 250 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z zarodnikami pszennymi i suszonym czosnkiem

Cukier, sól i drożdże rozpuść w ciepłej wodzie i odstaw w ciepłe miejsce. Kiedy drożdże zaczną rosnąć dodaj mąkę, zarodniki pszenne, oliwę i połamane płatki czosnku. Wszystko razem dokładnie wyrób ręką. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut lub dłużej. Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki i ponownie odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki nakroić delikatnie na krzyż nożem. Pieczemy przez około 20 minut w temp. 200°C. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 19.09.2013 11:31
pyszne bułeczki
JOANNA16 20.05.2013 08:33
pycha bułeczki
Łucja 22.03.2013 12:35
pyszne bułeczki :)
malaczarna23 09.03.2013 10:49
pyszne bułeczki
mufinka79 20.11.2012 18:56
Zarodki pszenne, wkradł się błąd. A drożdże świeże zawsze używam :)
SmacznaPyza 19.11.2012 19:11
no właśnie - zarodki a nie zarodniki :D drożdże świeże? jaki typ mąki polecasz do bułeczek?
Mysiunia 19.11.2012 18:57
mam spory zapas zarodków pszennych:) Bułek dawno nie piekłam, więc chyba najwyższy czas :)
kasiaw 19.11.2012 18:51
uwielbiam bułeczki z własnej roboty

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak