Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki pizzowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko ciepłe 200 mililitrów
ketchup 2 łyżki
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżka
mleko z żółtkiem do posmarowania
Papryka słodka mielona Prymat do oprószenia
drożdże świeże 20 gram
oregano 1 łyżka
mąka chlebowa 500 pszenna

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki pizzowe

Drożdże zalać mlekiem i wymieszać aż do rozpuszczenia, dodać resztę składników i wyrabiać długo ciasto, aż zrobi się elastyczne i gładkie.

Włożyć ciasto do miski i przykryć je ściereczką, odstawić na 1 godzinę, by wyrosły, po tym czasie zagnieść ciasto ponownie i podzielić je na 8 części.

Z części ciasta formować kule dowolnym sposobem (ja formuję "saszetki"), kłaść je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczać, po czym nacinać pięciokrotnie ostrym nożem. Przykryć bułeczki ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrastania.

Nastawić piekarnik na 190 stopni, bułeczki posmarować mlekiem z jajkiem i oprószyć z wierzchu słodką papryką. Wstawić blachę do piekarnika i piec bułeczki 15-20 minut, po czym wyjąć je od razu i przełożyć na kratkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 08.03.2016 07:27
fajne bułki
Pietruszka 29.09.2012 22:32
super
Dorota59 29.09.2012 22:30
świetny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak