Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki nadziane w czapeczkach cynamonowych

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna tortowa 400 g
drożdże świeże 30 g
jajko duże
cukier 3,5 łyżki
mleko 125 ml
woda 3 łyżki
olej 3 łyżki
szczypta soli
cukier łyżka
cynamon 2 łyżeczki
cukier waniliowy łyżeczka
masło 30 g

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki nadziane w czapeczkach cynamonowych

Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać łyżeczkę cukru, kopiastą łyżkę mąki oraz podgrzane do 40 stopni mleko, wymieszać. Pozostawić na 10-15 minut w ciepłym miejscu do napuszenia. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać rozczyn, jajo, wodę, olej, szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia, posypać delikatnie cynamonem. Z wyrośniętego ciasta formować placki, w środek włożyć kopiastą łyżeczkę dżemu, dokładnie zakleić brzegi. Układać w formie w odstępach 1-2cm. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Masło rozpuścić i wymieszać z cukrem waniliowym oraz z łyżeczką cynamonu. Posmarować wierzch bułeczek oraz posypać je cukrem. Piec w temperaturze 160-180 stopni przez 25-30 minut. Wystudzić.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 03.06.2013 08:41
:) Te zachcianki na szczęście są w zasięgu moich możliwości ;) Najlepiej użyć gęstego dżemu i dobrze skleić bułeczki, aby środek nie wypływał.
Ewa104 01.06.2013 20:26
Z wisienkami pyszota! Widzę,że rozpieszczasz rodzinkę.Czyżbyś miała zachcianki? To normalne.
Ania321 31.05.2013 17:32
pyszności :)
Noruas 31.05.2013 16:33
pychota, świetne są takie nadziane :)
cukiereczek 31.05.2013 15:16
puszyste wspaniałe
marcia7 31.05.2013 14:12
rewelacyjne na drugie śniadanie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak