Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe ze śliwkami wg Marzeny
Masło rozpuszczamy, lekko studzimy.
Do przesianej mąki dodajemy sól, pozostały cukier, cukier waniliowy, mieszamy. Następnie wbijamy jajka, wlewamy rozczyn, letnie mleko, wszystko mieszamy przy pomocy szpatułki, dokładnie łączymy.
Przestudzone masło dodajemy do ciasta, ręką wyrabiamy na gładko, do całkowitego połączenia ( w razie potrzeby, jeśli ciasto było by zbyt rzadkie, dodajemy mąkę ). Tak przygotowane ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Śliwki myjemy, usuwamy pestki.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm, przy pomocy szklanki wycinamy kółka.
Na środek każdego układamy po 1 śliwce, dokładnie zlepiamy (podobnie jak knedle), układamy na blaszce, przykrywamy ściereczką na 20 min do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczamy, smarujemy wierzch bułeczek, które pieczemy 15 min w temp 180°C. Ciepłe oprószamy cukrem pudrem.