Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe z marmoladą
Mleko podgrzewamy z cukrem i odlewamy pół szklanki. Do pozostałego dodajemy masło, aby się rozpuściło. Drożdże kruszymy do mleka w szklance i odstawiamy na ok. 10 minut.
Mąkę przesiewamy z solą i mieszamy z mlekiem oraz drożdżami. Stopniowo wbijamy po jajku i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż wszystkie składniki się połączą. Okrywamy miskę czystą ściereczką kuchenną i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na pół godziny.
Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki ciasta, spłaszczamy je i nadziewamy marmoladą. Formujemy zgrabne bułeczki, układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Smarujemy mlekiem i pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut. Upieczone posypujemy cukrem pudrem.