Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyniowiec na krakersach bez pieczenia.

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

krakersy 200 g
żółtko jajek 4 sztuki
mleko 5 szklanek
margaryna 250 g
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 8 g
mąka 1 szklanka
budyń śmietankowy 1 opakowanie
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Budyniowiec na krakersach bez pieczenia.

Kroki postępowania

1
Całą ilość mleka rozdzieliłam na pół,jedną część przelałam do garnka,a drugą umieściłam w plastikowym pojemniku o sporej wielkości,by można było do niego jeszcze coś dodać i swobodnie wszystko wymieszać.Do mleka w garnku dodałam margarynę,cukier i cukier waniliowy,zaś do mleka w plastikowym pojemniku dołożyłam żółtka,mąkę i budyń śmietankowy.Zawartość plastikowego pojemnika rozmieszałam dokładnie łyżką,starając się uzyskać jednolitą zawartość bez grudek.Garnek z mlekiem,cukrami i margaryną umieściłam na gazie i wstawiłam do gotowania.
Krok 1 - Budyniowiec na krakersach bez pieczenia. foto
2
Gdy margaryna rozpuściła się w mleku z cukrami na gazie i cała mikstura zaczynała się gotować przelałam do niej zawartość plastikowego pojemnika,w którym znajdowała się mieszanina żółtek,mleka,mąki i budyniu.Gotowałam wszystko,połączone obie części,na małym ogniu,aż nie powstała masa przypominająca budyń. Blaszkę o wymiarach 24x28 wyścieliłam folią aluminiową i następnie spód blaszki wyłożyłam krakersami.Ciepłą masę o budyniowej konsystencji przelałam na ułożone na dnie blaszki krakersy.
Krok 2 - Budyniowiec na krakersach bez pieczenia. foto
3
Na wierzchu ciepłej masy ułożyłam drugą warstwę krakersów.Gdy ciasto ostygło obsypałam je cukrem pudrem.Chłodne ciasto przełożyłam do lodówki,gdzie też jest przechowywane.
Ciasto przygotowuje się szybko i sprawnie.W równie szybkim tempie ciasto stygnie i sztywnieje.Po schłodzeniu wygodnie się je kroi. Jest to taka lekka słodkość,choć trochę kaloryczna,ale mówiąc lekka mam tu na myśli dość delikatną konsystencję ciasta.Ponadto smak ciasta jest bardzo ciekawy,bo z jednej strony jest słodka budyniowa masa,a z drugiej słone,chrupiące krakersy,a na dokładkę cukier puder na krakersach,to na pierwszy"rzut oka"dość nietypowe zestawienie daje świetny smak,ciekawy deser,na który skusi się zapewne każdy łasuch.
Krok 3 - Budyniowiec na krakersach bez pieczenia. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

owca441 02.06.2013 15:56
takie ciasta są coraz bardziej popularne
fotoviderek 02.06.2013 07:32
Dobre ciacho :)
Małgorzata9 01.06.2013 21:47
fajny przepis
eMMe 01.06.2013 21:30
super pomysł:) szybkie i pyszne:)
gosia561 01.06.2013 17:48
super są ciasta bez pieczenia
Megg 01.06.2013 17:34
szybko i smacznie
Olga_SK 01.06.2013 16:32
świetny pomysł, jak się ma leniucha, a jednak chce się zjeść coś słodkiego :D
wyattearp 01.06.2013 16:18
bardzo fajny przepis
Poison1988 01.06.2013 15:31
pyszne i łatwe ciacho :) takie lubię najbardziej :)))
Róża1 01.06.2013 15:25
Super pomysł! pychotka:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak