Przepis i sposób przygotowania na: Budyniowa tarta z brzoskwiniami i borówkami amerykańskimi
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem
(za pomocą siekaczki), dodać żółtka, cukier puder, śmietanę. Zagnieść ciasto
a następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30minut
do lodówki. Po tym czasie wysmarować masłem formę do tarty (średnica 27cm)
i wylepić ją ciastem. Całą powierzchnię wyłożonego ciasta nakłuć widelcem
i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35minut.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej wody i pozostawić do lekkiego stężenia.
Masa budyniowa:
Zagotować sok z cytryny z 1 szklanką wody i cukrem. Resztę wody wymieszać z budyniami i dodać do gotującej wody z cytryną, całość gotować około
1 minuty cały czas mieszając. Pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie utrzeć masło i miksując dodawać stopniowo wystudzony budyń aż do uzyskania jednolitej masy.
Na spód tarty wyłożyć masę budyniową, ułożyć brzoskwinie, borówki i zalać lekko stężoną galaretką.