Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brzoskwinie w cieście francuskim

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko do posmarowania ciasta 1/4 łyżki
ciasto francuskie 1 sztuka
brzoskwinie 4 sztuki
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Brzoskwinie w cieście francuskim

Na początku rozgrzewamy piekarnik do 175*C.
Brzoskwinie obieramy, następnie przecinamy na połówki, usuwamy pestki.
Rozwijamy ciast francuskie.
Na środku ciasta, wzdłuż jego długości układamy wcześniej obrane połówki brzoskwiń przecięciem na spód.
Boki ciasta francuskiego nacinamy tworząc paski co 1,5 cm (docinamy do brzoskwiń). Górę ciasta nakładamy na brzoskwinie, później przeplatamy paski raz z prawej, raz z lewej strony.
Gdy dojdziemy do 3/4 wysokości "zamykamy" brzoskwinie spodem ciasta i dopiero wtedy kończymy przeplatać paski.
Smarujemy ciasto francuskie mlekiem.
Przekradamy na blachę, następnie wkładamy do piekarnika (tryb termoobieg) i pieczemy około 20 minut.
Gotowe ciasto obsypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 03.09.2012 06:59
proste, smaczne
Rafał10 25.08.2012 19:40
Rewelacja
ewka1978 25.08.2012 08:14
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak