Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brioszki szafranowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Szafran nitki Prymat 1 szczypta
mleko 50 ml
maślanka 50 ml
mąka pszenna 400 g
cukier 50 g
sól 1/2 łyżeczki
jajko 3 sztuki
masło lub margaryna 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Brioszki szafranowe

Kroki postępowania

1
Szafran zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na 5 minut. Potem dodajemy mąkę, drożdże, cukier, maślankę i sól. Jajka wbijamy do małej miseczki, roztrzepujemy widelcem, przelewamy do reszty składników, zostawiając odrobinę do posmarowania bułeczek przed pieczeniem.
Krok 1 - Brioszki szafranowe foto
2
Całość mieszamy grubymi końcówkami miksera przez 5 minut. Dodajemy miękkie masło i wyrabiamy ciasto dłońmi do momentu aż będzie gładkie, jednolite i sprężyste. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
Krok 2 - Brioszki szafranowe foto
3
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych kawałków. Z każdego z nich odrywamy mały kawałeczek i lepimy małą kulkę, z większego kawałka- dużą kulkę. Każdą z większych kulek wkładamy do wgłębienia w blaszce do pieczenia muffinek (ja mam blachę, której nie trzeba smarować tłuszczem, ale jeżeli wasza tego wymaga, to oczywiście zróbcie to). W dużych kulkach robimy niewielkie wgłębieni, w których umieszczamy małe kuleczki. Zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Krok 3 - Brioszki szafranowe foto
4
Smarujemy zostawionym wcześniej jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut
Krok 4 - Brioszki szafranowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ttrytka 15.09.2012 22:57
tez myslałąm o tym ze fajna nazwa
parysek10 15.09.2012 21:09
fajna nazwa
leonkot 15.09.2012 16:06
wyglądają pysznie
wiola333 15.09.2012 15:23
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak