Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Botwinka

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1,5 litra
kostka rosołowa 3 sztuki
botwinka 1 pęczek
marchewka 3 sztuki
buraczki 3 sztuki
sok z cytryny 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
śmietana do zupy 1 mała
natka pietruszki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Botwinka

Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej kostki rosołowe (warzywne lub drobiowe).

W międzyczasie obieramy marchewkę i buraczki, kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej się wody. Następnie bardzo dokładnie myjemy botwinkę i kroimy (na ok. 1 cm paseczki). Dodajemy do zupy.

Gdy warzywa zmiękną dodajemy cytrynę, niecałą łyżeczkę cukru (niekoniecznie), doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pietruszkę siekamy i dodajemy do zupy. Od gotowej zupy odlewamy parę łyżek do szklanki, dodajemy tam śmietanę, dokładnie mieszamy. Kolejno wlewamy to do zupy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 11.05.2015 14:30
dobra zupa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak