Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Borówkowa fantazja

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6 szt
cukier kryształ 1 szk
mąka tortowa 1 szk
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
sól 1 szczypta

Masa

śmietana kremówka 3/4 l
galaretka fioletowa 2 szt
cukier puder 3 łyżeczki
śmietan fix 3 szt(jeśli się śmietanka nie ubij

Inne

borówka amerykańska 1 1/2 szk (może być mrożona)

Przepis i sposób przygotowania na: Borówkowa fantazja

Przygotowanie biszkoptu:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodawać powoli cukier oraz żółtka.
Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - delikatnie wymieszać.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylać masę.
W nagranym wcześniej piekarniku w temp. 180 st. C piec ok 30 - 40 minut.

Przygotowanie masy:
Galaretki (w kolorze fioletowym mogą być np. jagodowe) rozpuścić w 1/2 szklanki wody.

Śmietankę ubić, dodać cukier puder - w zależności od śmietanki może się nie ubić i trzeba będzie dodać śmietan fiksu. Na sam koniec do ubitej śmietanki dodać tężejącą galaretkę.


Przygotowanie:
Biszkopt przekroić na pół. Spód biszkoptu nasączyć lekko herbatą. Wylać połowę masy śmietankowej, wysypać na masę równomiernie borówkę i wylać resztę masy. Całość przykryć drugą połówką biszkoptu.
Ciasto posypać cukrem pudrem.

Pozostawić na 2-3 godz. w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 06.06.2017 11:57
fajnie wygląda
Diana Rusiłowicz 02.04.2017 00:37
Smacznie i pomysłowo.
Wacław 06.03.2017 11:16
apetyczna ta fantazja :-)
Edita 06.03.2017 08:03
pysznie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak