Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BORÓWKI PO SZWAJCARSKU

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

borówki 1 kg
cukier 2 szklanki
wino białe wytrawne 1 1/2 szklanki
ocet 1 szklanka
Goździki całe Prymat 5 szt.
ziele angielskie 5 ziaren

Przepis i sposób przygotowania na: BORÓWKI PO SZWAJCARSKU

Sposób przygotowania:
Do garnka wsypujemy cukier, wlewamy wino i ocet. Dodajemy przyprawy (zawiązane w gazie) wkładamy borówki i gotujemy ok. 5 minut. Następnie wyjmujemy przyprawy, a borówki w zalewie zostawiamy na noc. Następnego dnia odlewamy zalewę, zagotowujemy ją i gorącą zalewamy borówki. Studzimy i powtarzamy tę czynność tyle razy aż masa z borówek zgęstnieje i nie będzie już zalewy. Przełożyć borówki do wyparzonych słoików, zakręcić, przenieść do piwnicy i używać do mięs, wędlin i sałatek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Christopher 09.07.2014 22:07
Podoba mi się taka marynowana borówka.Myślę,że tj.borówka amerykańska.
mirosława4 09.07.2014 20:47
ciekawy pomysł tylko jak dla mnie to borówka jest czerwona a te na zdjęciu to chyba jagódki ale może coś pomyliłam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak