Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczniaki z majonezem bazyliowym

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczniaki 200 g
bazylia świeża 2 garści
majonez 120 g
parmezan starty 2 łyżki
mąka
jajko 2 szt
woda 30 ml
Bułka tarta klasyczna Prymat 80 g
Bazylia suszona Prymat 1/2 łyżeczki
olej słonecznikowy
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Boczniaki z majonezem bazyliowym

Przygotowałem majonez : blanszowałem kilka sekund bazylię, szybko odcedziłem i zahartowałem w wodzie w wodzie z lodem. Osuszyłem, a następnie zmiksowałem z gotowym majonezem i startym parmezanem. Boczniaki opłukałem, osuszyłem. Większe boczniaki pokroiłem na mniejsze kawałki. Jajka roztrzepałem z wodą. Bułkę tartą wymieszałem z suszoną bazylią, solą i pieprzem. Rozgrzałem olej na głębokiej patelni. Grzyby obtoczyłem w mące, następnie w jajkach, a na końcu w bułce tartej. Partiami smażyłem w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Wyjąłem łyżką cedzakową i odsączyłem na papierowym ręczniku. Podałem z wcześniej przygotowanym bazyliowo-parmezanowym dipem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

luna76 13.06.2015 15:50
Idealnie się prezentuje !! Na pewno bardzo smaczne, a ja lubię boczniaki :D
norweska20 13.06.2015 14:25
apetycznie i smacznie
Futka 13.06.2015 13:42
Przepyszne połączenie :) Prezentuje się bardzo apetycznie :)
Motorek 13.06.2015 13:40
Wygląda super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak