Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek zamiast tortu

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek 1,5 kg
papryka mielona 2 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 2 łyżeczki
curry 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
majeranek 3 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
cebula 2 sztuki
por (biała część) 1 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 2 sztuki
Goździki całe Prymat 1 sztuka
pieprz ziarnisty 4 sztuki
olej roślinny 3 łyżki
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1 łyżeczka
woda 3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek zamiast tortu

Kroki postępowania

1
Przygotować suchą marynatę mieszając paprykę, czosnek, curry, pieprz, majeranek, sól, kminek.
Krok 1 - Boczek zamiast tortu foto
2
Boczek posypać marynatą i mocno wetrzeć ja w mięso. Jest jej ( marynaty ) tyle , że przykryje mięso warstwą która nie będzie wtarta. Zostawić mięso z nadmiarem przypraw w zamkniętym pojemniku w lodówce na 48 godzin. W tym czasie kilka razy wyjmować mięso i wcierać w niego przyprawy .
Krok 2 - Boczek zamiast tortu foto
3
Po dwóch dobach zeskrobać z boczku nadmiar przypraw by się nie przypalił.
Krok 3 - Boczek zamiast tortu foto
4
Cebule obrać i pokroić w kawałki. Por umyć i oczyścić - przekroić na kawałki.
Uprażyć na suchej patelni cebulę , por , liście laurowe, ziela angielskie , pieprz ziarnisty i goździk.Przełożyć do garnka o grubym dnie.
Krok 4 - Boczek zamiast tortu foto
5
Wlać na patelnię olej i na rozgrzanym obsmażyć ze wszystkich stron boczek.
Przełożyć na cebulę.
Krok 5 - Boczek zamiast tortu foto
6
Na patelnię wlać szklankę wody i zagotować. Dolać resztę wody. Zagotować i dusić ok. 1,5 godziny tak by boczek był bardzo miękki.
Krok 6 - Boczek zamiast tortu foto
7
Wyjąć mięso - z gorącego postarać się wyluzować kości ( wypychając je po prostu). Zostawić by boczek dobrze ostygł. Wstawić do lodówki - jak zastygnie da się kroić w cienkie plasterki.
* Wolę bez skóry i żeberek ale ten był z małymi kostkami i skórą-skórę odcięłam przed pieczeniem
Krok 7 - Boczek zamiast tortu foto
8
** Sos zmiksować - doprawić i użyć do innej potrawy .Zamroziłam w 2 porcjach .
Krok 8 - Boczek zamiast tortu foto
9
Czy piekliście kiedyś boczek zamiast tortu ? No właśnie .A ja piekłam na Dzień Matki :). Moja Rodzicielka zażyczyła sobie w ramach prezentu i zamiast tortu - boczek upieczony do chleba ( przy jej cukrzycy nie jest to potrawa goszcząca nagminnie na naszym stole). Mając do wyboru tort i boczek wybrałam boczek ( bo za dużo na raz nie zje - hi hi , a w dodatku nie znoszę pieczenia ciast ).
Krok 9 - Boczek zamiast tortu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joanna30 27.05.2013 20:52
Uwielbiam boczek ale takiego jeszcze nie jadłam. Mogę sobie tylko wyobrazić jaki ma wspaniały smak :)
Babciagramolka 27.05.2013 18:51
Kolorowa- bo w domu zabrakło a miałam lenia i nie chciało mi się na to zimno wychodzic do sklepu :) - świeży byłby lepszy
Kolorowa 27.05.2013 18:49
Dlaczego nie świeży czosnek ?
Megg 27.05.2013 17:17
wygląda bardzo smakowicie :)
wyattearp 27.05.2013 17:05
a czy zawsze musi być tort? fajny pomysł
Pyszota 27.05.2013 16:03
musi być pyszny
meg1984 27.05.2013 15:52
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak