Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bob czorba - Bułgarska zupa fasolowa

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biała fasola 200 g
marchewka duża 1 szt
pietruszka 1 szt
seler kawałek 1 szt
olej 3 łyżki
papryka czerwona 1 szt
mąka 1 łyżka
przecier pomidorowy 1,5 łyżki
słodka papryka Prymat do smaku
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
mięta suszona 1 łyżeczka
sól do smaku
cebula biała 1 szt
papryczka chili kawałek

Przepis i sposób przygotowania na: Bob czorba - Bułgarska zupa fasolowa

Fasolę płuczemy i moczymy w wodzie przez noc. Następnie odlewamy wodę i zalewamy fasolę około 2 litrami świeżej wody i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pokrojone w kostkę pietruszkę ,seler i marchewkę
pokrojoną w plasterki. Gotujemy na małym ogniu aż fasola zmięknie.
Przygotowujemy zasmażkę. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na gorącym oleju. Dosypujemy mąkę i podsmażamy. Zasmażkę rozprowadzamy częścią wywaru. Dodajemy do zupy razem z koncentratem pomidorowym, pokrojoną w
kostkę papryką i ostrą papryczką, doprawiamy do smaku,solą, pieprzem,mieloną papryką,bazylią i miętą. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut.

RADA:suchą mięte można zastąpić świeżą

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 23.03.2013 07:30
bardzo sycąca
ZEWA 23.08.2012 12:52
musi być smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak