Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Błyskawiczna tarta paprykowo-serowa

5.0
(29)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Masz ochotę na wytrawną tartę? Nic prostszego - klikaj po przepis na błyskawiczną tartę paprykowo-serową!

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
cebula 1 sztuka
czosnek w oleju z ziołami 3 ząbki
szpinak baby 250 gramów
papryka marynowana Smak 4 płaty
oliwki zielone Smak 10 sztuk
ser kozi 100 gramów
ser camembert 1 sztuka
ser pleśniowy 100 gramów
ser feta 100 gramów
olej do smażenia
Szczypiorek liofilizowany Prymat 1 łyżka

Do smaku:

Oregano suszone Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat

Do dekoracji:

świeże liście bazylii

Dodatkowo:

fasola biała

Przepis i sposób przygotowania na: Błyskawiczna tarta paprykowo-serowa

Kroimy drobno cebulę i czosnek. Płaty papryki marynowanej kroimy na mniejsze kawałki.

Na patelni smażymy cebulę, czosnek, dodajemy szpinak, doprawiamy do smaku.

Do miski wkładamy pokrojone i pokruszone sery, dodajemy szczypiorek liofilizowany, pokrojoną czerwoną paprykę marynowaną, oliwki. Przyprawiamy i mieszamy.

Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim, nakłuwamy, nakładamy papier do pieczenia, wysypujemy fasolę (do obciążenia ciasta) i pieczemy w temp. 180°C około 15-20 minut.

Następnie ciasto wyjmujemy, zdejmujemy fasolę z papierem i ponownie wkładamy ciasto na 10 minut.

Na tak przygotowane upieczone ciasto nakładamy sery, delikatnie ugniatamy, posypujemy czerwoną papryką  i wkładamy do pieca nagrzanego do 180°C na 20 minut.

Upieczoną tartę kroimy na trójkąty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak