Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Błękitny deser ze smażonymi gruszkami

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki 4 małe sztuki
brązowy cukier 4 łyżki
masło 60 g
śmietana kremówka 1 szklanka
cukier puder 3 łyżeczki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
serek mascarpone 125 g
ciastka kruche czekoladowe 8 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Błękitny deser ze smażonymi gruszkami

Kroki postępowania

1
* Użyłam jeszcze 5 łyżeczek syropu blue curacao.
Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.
Krok 1 - Błękitny deser ze smażonymi gruszkami foto
2
Masło roztopić w garnku z brązowym cukrem.
Krok 2 - Błękitny deser ze smażonymi gruszkami foto
3
Do tego dodać pokrojone na mniejsze kawałki gruszki. Gotować, co chwilę delikatnie mieszając, aż gruszki lekko zmiękną. Ostudzić je.
Krok 3 - Błękitny deser ze smażonymi gruszkami foto
4
Śmietanę ubić na sztywno.
Krok 4 - Błękitny deser ze smażonymi gruszkami foto
5
Do bitej śmietany dodać cukier puder, cukier waniliowy, mascarpone i syrop. Dokładnie wymieszać.
Krok 5 - Błękitny deser ze smażonymi gruszkami foto
6
Do szklanek nakładać na przemian łyżkę śmietanowej masy...
Krok 6 - Błękitny deser ze smażonymi gruszkami foto
7
... i łyżkę gruszek z sosem.
Krok 7 - Błękitny deser ze smażonymi gruszkami foto
8
Ciastka rozkruszyć.
Krok 8 - Błękitny deser ze smażonymi gruszkami foto
9
Pokruszone ciastka rozsypać na każdej porcji deseru.
Krok 9 - Błękitny deser ze smażonymi gruszkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 31.01.2015 21:49
A dlaczego błękitny?
marcia15 21.10.2014 16:19
ja też bym taki zjadła :)
bietka 21.10.2014 12:07
to ja poproszę jeden :)
Ewelina1991 21.10.2014 11:46
super deser!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak