Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Błekitne oczy carycy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt ciemny

żółtko jajek 6 sztuk
jajko 2 sztuk
cukier 6 łyżek
mąka pszenna 4 łyżki
proszek do pieczenia łyżeczka
kakao 2 łyżki
olej 1/3 szklanki

Biszkopt jasny

cukier 1,5 szklanki
białko 6 sztuk
mąka pszenna szklanka
ocet łyżka
olej 1/3 szklanki

Masa budyniowa

mleko 1 i 3/4 szklanki
budyń śmietankowy sztuka
cukier 3 łyżki
masło 200 g

Polewa

masło 3 łyżeczki
cukier 3 łyżeczki
kakao 3 łyżeczki
mleko 3 łyżeczki
wiórki kokosowe 5 łyżek

Dodatki

galaretka niebieska sztuka
biszkopty okrągłe 120 g
kawa rozpuszczalna łyżeczka
gorąca woda 3/4 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Błekitne oczy carycy

1.Biszkopt ciemny: Białka oddzielamy od żółtek( białka zachowujemy do jasnego ciasta). Żółtka i jajka miksujemy z cukrem dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Biszkopt jasny: białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy cukier, ocet i pozostałe składniki. Blaszkę o wymiarach 36X24 cm wyścielamy papierem do pieczenia i wlewamy na przemian ciemne i jasne ciasto. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 C. Studzimy i kroimy na pół.

2. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody i odstawiamy do stężenia. Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem a w pozostałej części rozpuszczamy proszek budyniowy. Gotujemy budyń i odstawiamy do przestygnięcia. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Masę dokładnie ucieramy aby nie było grudek.

3.Napar: w 3/4 szklance wrzątku rozpuszczamy łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i odstawiamy do przestygnięcia. Na jedną część biszkoptu wykładamy połowę masy budyniowej, następnie biszkopty nasączone w kawie. Na biszkopty wylewamy dobrze tężejące galaretki. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Gdy galaretka zastygnie wykładamy resztę masy budyniowej i przykrywamy drugą częścią biszkoptu.

4 W rondelku roztapiamy masło dodajemy cukier, mleko i kakao mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Ciepłą polewę wykładamy na ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 15.09.2016 20:32
pyszne ciasto
Ewa Wojtaszko 18.08.2015 16:08
jeszcze nigdy nie jadłam i nie robiłam,ciekawy przepis
Wacław 18.08.2015 09:50
pyszne ciacho,fajna nazwa :-)
Pani Domu 18.08.2015 09:40
fajne ciacho, super nazwa
krokus 18.08.2015 09:19
robiłam ...pyszne ciasto, przepis godny polecenia
Ewelina1991 18.08.2015 07:34
pyszne ciasto
Grazyna0211 17.08.2015 23:22
świetne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak