Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkoptowy tort z masą budyniowo-brzoskwiniową.

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt makowy

jajko 3 sztuki
cukier 3 łyżki
sól szczypta
mak 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka tortowa 3 łyżki

Biszkopt kokosowy

jajko 3 sztuki
cukier 3 łyżki
sól szczypta
wiórki kokosowe 3 łyżki
mąka tortowa 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Biszkopt kakaowy

jajko 3 sztuki
cukier 3 łyżki
sól szczypta
mąka tortowa 3 łyżki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa

mleko 2 szklanki
budyń waniliowy 2 sztuki
cukier puder 4-5 łyżek
brzoskwinie w puszce 1 puszka
masło lub margaryna 25 dag

Dodatkowo

czekolada mleczna 5 dag
wiórki kokosowe kilka łyżek

Porada

Budynie użyłam bez cukru na pół litra mleka każdy.Mak użyłam suchy mielony,kupiłam gotowy.

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkoptowy tort z masą budyniowo-brzoskwiniową.

1. Biszkopt makowy:białka ubijamy na sztywną piane ze szczyptą soli,następnie wsypujemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia się cukru,dodajemy żółtka i chwilę ubijamy.Na koniec wsypujemy mąkę,proszek i mak,delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,o średnicy 23 cm.Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony biszkopt studzimy.
2.Biszkopt kokosowy:białka ubijamy na sztywną piane ze szczyptą soli,następnie wsypujemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia się cukru,dodajemy żółtka i chwilę ubijamy.Na koniec wsypujemy mąkę,proszek i wiórki kokosowe,delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,o średnicy 23 cm.Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony biszkopt studzimy.
3.Biszkopt czekoladowy:białka ubijamy na sztywną piane ze szczyptą soli,następnie wsypujemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia się cukru,dodajemy żółtka i chwilę ubijamy.Na koniec wsypujemy mąkę,proszek i kakao,delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,o średnicy 23 cm.Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony biszkopt studzimy.
4. W połowie mleka rozpuszczamy budynie,drugą połowę zagotowujemy,wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do miękkości.Budyń studzimy. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę,następnie stopniowo dodajemy przestudzony budyń i ucieramy.Około 3-4 łyżki masy odkładamy. Brzoskwinie dokładnie osączamy z zalewy,następnie kroimy w kostkę i mieszamy delikatnie z masą.
5.Przestudzone krążki biszkoptowe przekładamy masą.Następnie boki i wierzch tortu smarujemy odłożoną masą.
6.Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nią wierzch tortu.Wiórkami kokosowymi obtaczamy boki tortu.Tort wstawiamy do lodówki do stężenia,najlepiej na całą noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 03.11.2015 13:25
Dziękuję;)
Ola1984 01.11.2015 19:58
Mniam, bardzo apetycznie wygląda :)
ada.la 01.11.2015 19:55
wygląda pysznie
Izabela77 01.11.2015 19:45
wszystko co najlepsze, pycha;)
Dorota76 01.11.2015 14:36
muszę wypróbować bo brzmi bardzo zachęcająco. Lubię takie
gosia56 01.11.2015 09:34
zjadłabym kawałeczek
Ewelina1991 01.11.2015 09:31
wspaniały wypiek
Mniam 01.11.2015 09:20
Jadłam kiedyś u kogoś podobny tort i był bardzo smaczny :)
Agnieszka-87-25 01.11.2015 09:15
dobry torcik
marenka 01.11.2015 08:55
Rewelacyjny torcik
Krzysztof15 01.11.2015 08:25
wyglada apetycznie
Wafelek2601 01.11.2015 08:22
Apetycznie wygląda
IZABELA29 01.11.2015 08:19
pyszny torcik
Krystyna32 01.11.2015 08:16
wygląda pysznie
Maridka19 01.11.2015 08:14
Bardzo smacznie wygląda :)
Babeczka35 01.11.2015 07:12
Dziękuję:)
pestka 01.11.2015 05:06
wygląda pysznie
gusia1000 01.11.2015 03:10
Pod mój smak.
Franciszek 01.11.2015 00:09
Dobre do kawy
Ewa Wojtaszko 31.10.2015 22:02
coś w moim guście,,zjadłabym :)
2milutka 31.10.2015 21:56
apetyczny i zapewne smaczny!
Renataj 31.10.2015 21:47
Apetyczny torcik:)
IKrakowianka 31.10.2015 20:26
bardzo ładnie wygląda
halina17 31.10.2015 20:12
Dobry tort.
agnieszka214 31.10.2015 18:52
Wspaniałe wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak