Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z kremem nugatowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 2 łyżka
mąka tortowa 2 łyżka
woda 125 ml
miód 100 ml
golden syrup 70 ml
woda 125 ml
cukier 1 szklanka
Krem: 2 szt
białko 2 szt
Biszkopt 2 szt
jaja 2 szt
orzeszki ziemne 0,5 w miodzie

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z kremem nugatowym

Biszkopt:
Białka jaj ubić na sztywną pianę. Miksując dodawać stopniowo cukier, następnie żółtka i na końcu przesianą makę. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Forme do tarty wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać ciasto i piec około 20 minut.
Krem:
W garnku umieścić cukier, syrop, wodę i miód. Zagotować i na małym ogniu podgrzewać jeszcze około 5 minut. Jeżeli ktoś ma termometr cukierniczy to gotować do 155 stopni C.
Białka ubić na sztywną pianę i cienkim strumyczkiem wlewać syrop cały czas miksując.
Na wystudzonym biszkopcie rozsmarować krem i posypać posiekanymi orzeszkami. Schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andrzej8 06.10.2013 18:43
super sprawa
Katarzyna34 06.10.2013 18:33
wygląda super
V_kuchareczka 06.10.2013 17:44
świetny przepis
IwonaDD 06.10.2013 15:32
chętnie bym zabrała kawałeczek! pyszne ciasto!
Kasia35 06.10.2013 15:10
pyszne ciacho
bietka 06.10.2013 13:45
ale pyszności :)
joanna30 06.10.2013 13:20
Wspaniałe ciacho :)
joanna__s 06.10.2013 13:16
Słodkości!! Pycha!
nutellla 06.10.2013 12:33
rewelacja :)
Jadwiga/Jaga85 06.10.2013 12:30
Słodka przyjemność!
sylwia_mc 06.10.2013 12:06
fantastyczne
Zdzisław 06.10.2013 11:40
dobre ciasto
aisza1 06.10.2013 11:35
smaczne to
2milutka 06.10.2013 11:35
prosty i smaczny deserek:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak