Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z kremem i słonecznikową posypką
Jajka wybić oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Na koniec wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ok 3/4 ciasta wylać do przygotowanej dużej blaszki. Do pozostałego ciasta dodać kakao i wymieszać. Wyłożyć na jasne ciasto robiąc widelcem zawijaski. Piec ok 30 min w 180 stopniach.
Ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Ugotować na mleku budyń z dodatkiem cukru i wystudzić. Zmiksować z masłem. Posmarować kremem spodni blat ciasta i przykryć drugim blatem.
Żelatynę rozmieszać w malutkiej ilości gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i na koniec przestudzoną żelatynę. Można dodać aromat.
Ciasto przykryć masą śmietanową i obsypać słonecznikiem.