Przepis i sposób przygotowania na: biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli. Dodać cukier i dalej ubijać, następnie dodać żółtka. dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie ale dokładnie wymieszać łyżką. Przełożyć ciasto do tortownicy i upiec. Po upieczeniu i wystudzenia ciasto przekroić na pół.
Warstwa jabłkowa
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić lub zetrzeć na tarce jarzynowej. Jabłka uprażyć, do gorących dodać galaretkę i wymieszać. Ostudzić, ale lekko ciepłe wyłożyć na połowę biszkoptu, przykryć drugą połową biszkoptu
Śmietana
Kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę rozpuścić w łyżce wody, podgrzać i wystudzoną dodać do śmietany. Wymieszać ze śmietaną. Wyłożyć na biszkopt. Czekoladę zetrzeć na tarce, posypać śmietanę, udekorować żurawiną