Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt ekspresowy z owocami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 sztuki
cukier puder 1/2 szklanki
mąka pszenna 1/2 szklanki
ocet 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietan fix 1 opakowanie
cukier puder 2 łyżkii
owoce sezonowe
kremówka 200 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt ekspresowy z owocami

Najpierw należy nastawić piekarnik na grzanie „góra-dół”, temperatura 140 stopni.

Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy cukier i lekko rozbijamy. Dodajemy stopniowo żółtka wymieszane z łyżeczką octu, dokładnie łączymy składniki, a na koniec wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Biszkopt umieszczamy w okrągłej blaszcze (ja mam taką o specjalnym kształcie do tego typu wypieków), wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.

Wstawiamy blaszkę na środkowy poziom piekarnika i zwiększamy temperaturę do 170 stopni.

Biszkopt piecze się około 20 minut, ale jego przydatność należy sprawdzić patyczkiem.


Śmietankę podbijamy i wsypujemy do niej śmietan-fix razem z cukrem pudrem. Ubijamy do uzyskania sztywnej piany, jednocześnie uważając, żeby nie „przebić” śmietany, ponieważ zrobi nam się masło (złe doświadczenia z początków moich przygód w kuchni).

Ostudzony biszkopt kładziemy na paterze lub talerzu. Nakładamy na niego bitą śmietanę, a na śmietanę owoce. Śmietanę można również ubić bez cukru, ale wtedy dobrze jest np. posypać już całość cukrem pudrem, żeby smak nie był mdły od śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Koper 01.09.2012 19:13
Śliczniutkie to ciacho :)
czekoladka_m 27.08.2012 19:47
smaczniutki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak