Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z modrej kapusty

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta czerwona 1 szt
kapusta kiszona 0,5 kg
cebula czerwona 2 szt
kiełbasa zwyczajna 0,5 kg
boczek wędzony 30 dag
wędzone śliwki 10 szt
żurawina suszona 3 łyżki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ziele angielskie 4 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z modrej kapusty

Kroki postępowania

1
Kapustę kiszoną odciskamy /zachowując sok/ i przepłukujemy. Przekładamy do garnka, wlewamy ok. 5 szklanek wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok. 30 min. Następnie odcedzamy, studzimy, kroimy a ziele angielskie i liście laurowe wyrzucamy.
Krok 1 - Bigos z modrej kapusty foto
2
Kapustę czerwoną oczyszczamy ze zwiędłych liści, szatkujemy, przekładamy do dużego garnka /w którym będziemy gotować bigos/, zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy pod przykryciem ok. 10 min.
Krok 2 - Bigos z modrej kapusty foto
3
Do modrej kapusty dodajemy ugotowana kapustę kiszoną i gotujemy razem ok. godziny pod przykryciem.
Krok 3 - Bigos z modrej kapusty foto
4
Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię. Gdy się wytopi tłuszcz dodajemy pokrojone cebulę oraz kiełbasę. Podsmażamy na rumiano oprószając papryką słodką i ostrą.
Krok 4 - Bigos z modrej kapusty foto
5
Do ugotowanej kapusty kiszonej i czerwonej dodajemy podsmażoną kiełbasę /wraz z wytopionym tłuszczem/,wędzone śliwki, suszoną żurawinę /jeśli są bardzo wysuszone możemy je wcześniej zalać letnią wodą/ oraz koncentrat. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z kiszonej kapusty. Gotujemy jeszcze ok. 5 min.
Krok 5 - Bigos z modrej kapusty foto
6
Nadmiar bigosu możemy przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować 20 min. /jeśli do słoików przełożymy gorący bigos i od razu zakręcimy pasteryzować nie musimy/lub zamrozić.
Krok 6 - Bigos z modrej kapusty foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 07.01.2016 00:14
dobra kapusta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak